Oude IJssel Concert gaat tóch door tijdens Buitengewoon

Oude IJssel Concert gaat tóch door tijdens Buitengewoon
11 juni 2018 redactie

Het Oude IJssel Concert op de rivier bij het centrum van Doetinchem gaat tóch door. Onder meer het strijkkwartet van het Metropole Orkest zal optreden op de klipper van schipper Hans Sol. Het concert maakt onderdeel uit van Festival Buitengewoon, dat voor de 25ste keer wordt gehouden,  en is zaterdagavond 7 juli van 20 tot 22.30 uur.

Het Oude IJssel Concert werd vorig jaar – eind augustus – voor het eerst gehouden en was een groot succes. Vorige maand zag het er naar uit dat het bij een aflevering zou blijven, omdat de financiering niet rond kwam. ,,Het is niet zo dat we nu meer geld hebben”, zegt Hans Peter Helder, organisator van Buitengewoon. ,,We snijden wat op de kosten door minder af te nemen van leveranciers. Maar verder laten we het doorgaan op eigen financieel risico. We hadden gehoopt er iets aan te verdienen, maar daar zien we in elk geval vanaf.”

Oorspronkelijk was het evenement begroot op 15.000 euro. Nu wordt het gehouden voor 13.000 euro.

De basis van het Oude IJssel Concert is de klipper van Hans Sol. Het schip ligt schuin op de rivier en dient als podium – én decor – van waar optredens worden verzorgd. Het publiek kijkt toe vanuit bootjes rond die liggen rond de klipper en vanaf de wal. Het evenement ontstond na een prijsvraag vanuit de gemeente. Dit met het idee een festival op deze plek te houden, waardoor de C. Missetstraat tijdelijk moest worden afgesloten. Zo moest blijken wat de afsluiting voor gevolgen had voor het verkeer.

Het concert is net als vorig jaar op één avond. De plek op de parkeerplaats aan de Oude IJssel wordt ook gebruikt op de andere dagen dat Festival Buitengewoon (5 tot en met 8 juli) wordt gehouden. Er zal deze dagen ook permanent een terras zijn met horeca.

,,We hebben er vorig jaar in geïnvesteerd”, zegt Gino van Zolingen, die samen met Helder het nevenevenement van Festival Buitengewoon organiseert. ,,Als we het nu voorbij laten gaan, is die investering weg.”

Door: Henny Haggeman
Bron: www.gelderlander.nl

Foto credit: www.toonhendriksfotografie.nl